Te generelt fra øst til vest

Te er en elsket drikk av mennesker i alle land og fra alle typer kulturer. Det er lange tradisjoner som kan spores tilbake til flere tusen år.

Te generelt

Med sin rike historie er te blitt et symbol for mange folkeslag, og selve produksjonen av te er like mye tradisjoner og et levesett som en arbeidsplass. Enkelte mennesker bruker hele sitt yrkesaktive liv til å reise rundt jordkloden for å lære og forstå teens magi og språk.

Te er et verdensomspennende fenomen

En trenger ikke reise langt fra Norge før en finner land som har te så dypt forankret i sin kultur at en vanskelig kan skille navnet på landet med drikken. I Storbritannia har te eksistert i kulturen sin tidlig 1600-tallet. I dag kan en ikke tenke seg dette området i Europa uten å tenke på te som tradisjon.

Drikke te

Te generelt er en veldig viktig del av britisk hverdagsliv i dag og den har vært det siden 1800-tallet. Duchess of Bedford Anna Russel, startet med te og kaker på ettermiddagen og denne tradisjonen lever fremdeles i beste velgående.

Reiser en til Nord-Afrika og til landet Marokko kan en oppleve som gjest en te seremoni hvor man får servert te hele 3 forskjellige ganger. Og hver gang teen serveres så smaker den litt forskjellig. Et gammelt ordtak i Marokko beskriver de 3 ulike glassene med te sånn:

 • Første glass med te er like mildt som selve livet.
 • Glass nummer to har like stor styrke som kjærlighet.
 • I glass nummer 3 så smaker teen bittert lik døden.

Te generelt drikkes på i alle verdensdeler

Sør-Amerika forbindes som regel med kaffe og ikke med te. Argentinere har en te som kalles blant befolkningen som «gudenes drikk» og heter Yerba Mate. Denne teen skal en drikke med et sugerør og den lages i en svært liten kopp. Er man i en sosial setting så kan man oppleve at denne lille koppen med te blir sendt rundt for alle til å ta et sug av sugerøret.

Dette er en skikk som skaper og bygger relasjoner. Gjør en det ikke riktig kan en faktisk bli oppfattet som frekk. For å ikke sette spørsmål ved ens egen oppførsel eller teens kvalitet og vertens ferdigheter innen te-laging, så er det to ting man ikke skal gjøre:

 • Ikke takk nei til teen når det er din tur.
 • En skal ikke røre rundt i teen med sugerøret.

Fra Europa og østover

Følger man sporet fra Europa gjennom Tyrkia og stanser i Iran, vil man kunne få servert te i noen hjem eller på et ordentlig tehus. Da vil teen bli servert på et vakkert sølvfat og sammen med te så serveres alltid et snop eller godteri som heter nabat. Te er en stor del av iransk kultur og hverdagsliv og en kjele med te står alltid og brygger på en varm ovn.

Sunn te til hverdags

Derfor vil teen man får servert alltid være sterk og bitter. Iranere drikker ofte te med en sukkerbit og sukkeret fjerner den verste bitterheten fra smaken. Det er alltid en opplevelse å innta te i et ordentlig chaikhaneh (tehus) i Iran.

I India drikkes mesteparten av teen i små leirekopper som kjøpes av gateselgere. Den mest populære indiske teen er chai, og leirestøvet fra disse koppene er faktisk en viktig ingrediens i det som regnes for Indias nasjonale drikk. I landet som ligger lengre nord for India nemlig Tibet, brukes te som en kilde for å holde varmen.

De kan drikke hele 60 kopper på et døgn, og den mest vanlige te-blandingen kalles for Po Cha. Denne teen lages over flere timer hvor teen kan stå og brygges i timesvis før de blander inn 3 viktige ingredienser:

 • Salt
 • Melk
 • Yak-smør

Det fjerne Østen

Te generelt i Øst-Asia er ikke bare generelt. Det er flere tusen år lang historie forbundet med seremonier og kulturelle tradisjoner. I Kina holdes spesielle seremonier kalt Gongfu Teas som er en spesiell måte å vise sine gjester respekt på. I bryllup viser brudeparet sin respekt overfor egne foreldre ved å holde en slik seremoni.

Organisk te

Det er selve seremonien som betyr mest og ikke nødvendigvis teen kvalitet. De velger som regel å bruke Oolong te som er en av de 4 hoved sortene for te og som alle kommer fra den samme planten. Det er kun disse 4 typene som regnes som ekte te:

Seremonier med mange viktige detaljer i Japan

Japanere har like mange om ikke flere detaljrike te-seremonier som kineserne. Vår tepose og vann fra vannkokeren i den vestlige verden virker svært ynkelig i forhold til japanernes seremonier og metoder. I Japan brukes matcha-te i forhold til kinesernes Oolong.

I en japansk seremoni spiller alle deler en viktig rolle:

 • Hjemmets organisering.
 • Hvordan gjester entrer hjemmet.
 • Hvilken rekkefølge te-utstyret skal både brukes og rengjøres.
 • Hvordan te brygges.
 • Opprydning etter teen brygges.
 • Hvilket tidspunkt på dagen det er.
 • Hvilken årstid en er i.