Gardiner som forandrer rom

Som dekorasjon til vinduer eller for å hindre innsyn, er gardiner et element i interiør med mange forskjellige funksjoner. Det kan være kun som et dekorativt innslag eller mer som en nyttefunksjon. Gardiner kommer også i mange forskjellige fasonger, lengder og typer.

Gardiner

Valgene har ofte å gjøre med vinduets størrelse og antall vinduer i rommet.

Gardiner lages også av mange ulike typer materialer og tekstiler.

  1. Skal de fores og hvorfor velge det?
  2. Hvordan skal gardiner henges opp?
  3. Bør man bestille spesialsydde gardiner eller holder det å gå på en kjedebutikk og handle det man trenger?

Vet man litt om stoffet og størrelsen så kan man fint også kjøpe gardinene på interiørbutikker på nettet. Man må ikke se dem for å vite hva slags gardiner det er.

Mange nettsteder som spesialiserer seg på interiør, kan ha et annet utvalg og bedre priser. I verste fall så er det enkelt å returnere i dag.

Tekstiler for å dempe støy

Store rom med lite tekstiler kan ofte ha høy akustikk. Gardiner og gulvtepper brukes ofte som middel til å dempe støy og redusere akustikk. Rommet trenger ikke være stort før man merker behovet for noe som tar brodden av lydene.

Tyngre gardiner i tekstil og tøy

Dette er også en av årsakene til at det var veldig vanlig å ha vegg til vegg tepper på soverom. Soverommene ligger ofte i andre etasje og støy fra barnerom ble på denne måten redusert.

Tyngre gardiner som gjerne er foret vil virke mer støydempende enn lette uforete. Har man kun korte vinduer kan man fremdeles henge lange gardiner som demper bedre.

Ulike typer gardiner har ulike funksjoner

Nesten alt som dekker eller henger ved vinduer kan kalles for gardiner. Noen er der bare for pynt og henger smalt ned på vinduets side. Andre har egenskaper som avgjør hvilke vi velger til hvilke rom.

Ulike typer gardiner

  • Rullegardiner og spesielt de som er lystette er effektive for å holde dags- og sollys ute. Disse brukes som regel på soverom og her i det nordiske klimaet med lyse sommernetter, er dette et must for mange.
  • Liftgardiner kan henges på flere måter og brukes ofte i vinduer med lite vegg på sidene. Det er veldig praktisk på blant annet kjøkken. Man ønsker som regel ikke å ha gardinlengder som hviler på kjøkkenbenken. Da er liftgardinene et ypperlig alternativ. På baderom er det også fint med denne typen hvis man ikke har innsyn utenfra. Dette er et plassbesparende alternativ.
  • Lameller gir en muligheten til å hindre innsyn og samtidig kunne åpne opp slik at mye lys slipper inn. Disse passer inn i en minimalistisk design og er spesielt flotte i store vindusflater.

Lune rom og hjem

Ved å bruke tepper, gardiner og puter kan man forandre hjemmet etter årstider og ikke minst høytider. Gardiner er absolutt noe man tilfører for å gi et rom den lune varme følelsen. På høsten og vinteren er det fint å henge opp tyngre gardiner og gjerne med varmere farger.

Lune rom og hjem

Dette er med på å varme opp innsidene av hjemmet når det er kaldt og guffent ute. Når vi deretter vasker ut julen på nyåret så klør man i fingrene etter å henge opp tynne, lette og lyse gardiner.

Man kan også skape en følelse med valget av tekstiler i hjem. Allerede ved kun å henge opp for eksempel dype burgunder røde gardiner i fløyel, vil man føle julen snike seg inn også før annen pynt er tatt frem. Farger gir assosiasjoner til høytider og ved å bruke gardiner til dette formålet kan man sette frem mindre pynt. Dette er fint i rom med lite hylle- eller gulv plass hvor man ikke kan pynte med mye småting. Gardiner og en julestjerne gjør veldig mye.

Enkelt å endre stilen

Ved å bytte ut gardinene kan man forandre stilen i rommet. Tilfør nye putetrekk på pynteputene i sofaen som matcher i stoff eller fargepaletten, så har man på en lettvint og rimelig måte forvandlet et rom.

Gardin

Her vil tekstilvalget og mønster være med på å skape stilen. Gardiner kan være elegante og gi et herskapelig preg. Samtidig kan gardiner gi et hint av bonderomantikk og tilføre rommet en shabby chic stilretning.

Ønsker man kun å gjøre en liten forandring så kan pyntebånd til gardinene være nok. Da blir selve vinduet forandret ved at gardinene forandrer fasong og viser frem vinduet på en annen måte.

Hvordan henge gardiner?

Det finnes mange ulike gardinoppheng å velge mellom. Hvilken man skal velge avhenger av flere ting. Ferdigkjøpte gardinlengder kommer enten med hemper, er ment for ringer eller passer vanlig gardin- eller kafe stang.

henge gardiner

Veggen rundt og over vinduet, vil gi en indikasjon om det er nok plass til enkelte typer stenger. Har man for eksempel vinduer som står tett inntil hverandre i et hjørne så må man kanskje ha en gardinskinne med bue. Det finnes regulerbare stenger, tynne og tykke. Hvilken man velger avhenger av hvor man henger gardinen.