Lease bil billig? Sjekk dette først

Privatleasing av bil blir mer og mer populært i Norge. Her er sjekklisten du trenger for å få billig bil leasing.

Langtidsleie av bil for private, eller privatleasing blir mer og mer populært i Norge, og eksperter mener at leasingbilen vil overgå den privateide bilen innenfor kort tid.

Leasing har tidligere vært mest vanlig som løsning for firmaer, men privatleasing har økt med 18% og Volvos administrerende direktør regner med att opp mot 80% av deres salg vil være til leasing om få år.

Leasing er særlig populært blant yngre kunder, hvilket bunner i flere attraktive tilbud. Mange aktører på leasingmarkedet gir veldig gode tilbud med lav rente på grunn av høy konkurranse på markedet. I tillegg har det ofte blitt vanskeligere for unge å få lån på dagen til egen bil, og derfor bliver leasing mere attraktivt. Selv om det kanskje ser billigere ut å leie enn å eie bil er det fortsatt viktig å lese gjennom tilbudet grundig før du leier.

Leasing

Leievilkår

Leasing fungerer vanligvis sånn at du forplikter deg til å leie en ny bil i en treårsperiode, hvor du først betaler startbeløp, og deretter betaler en månedlig leie for bilen.

Vilkårene skal være tydelig, og leasingfirmaet skal gi deg all informasjon du om påkostningene ved leasing og dine krav og rettigheter. Selv om renten på leasing er lav, er det ikke sikkert at totalomkostningen er lav. Undersøk hvor mye oppstartsbeløpet er, og sjekk om det er ekstra gebyrer. Undersøk også om det er variabel eller fastrente i kontrakten, dette kan gjøre stor forskjell om renten stiger.

Du kan også risikere å få regninger på bilen, når du leverer den tilbake igjen. Det er særlig bulker, riper og skitne seter, som man ser utløse ekstraregning. Unngå dette ved å holde bilen i god stand, og undersøk om du kan få skader dekket via forsikringen din før du leverer bilen tilbake. Dette skal vanligvis være innskrevet i kontrakten din, men skal så klart også være dekket av din forsikring, før de vil betale.

Hva er ditt behov?

Leasing kan også bli veldig dyrt, om du ikke kan forutsi hvor mye du kjører. Ekstra kilometer i leasingbilen er dyre, og du skal betale utover de kilometerne som er innbygd i kontrakten. To kroner per kilometer er ikke uvanlig, og det kan bli dyrt, om du har glemt å regne med bilferien til Italia. Endrer behovet ditt seg, for eksempel ved flytting, jobbskifte eller annet, kan det bli dyrt å kjøre, så sjekk om det er mulighet for å få flere kilometer innskrevet i kontrakten, hvis dine forhold endrer seg.

Kommer du frem til at det ikke lønner seg å lease bil for deg, kan du undersøke bruktbilsmarkedet på Finn. Der kan det også bli nødvendig å ta et forbrukslån som ung førstegangskjøper, men ofte blir lånebeløpet vesentlig lavere, enn om du kjøper en ny bil.